Depressziós ismerkedés. Mi a depresszió?


depressziós ismerkedés

Szerző: Ivánovics Petra Egyéb kategória Ha több mint két héten át kedvetlenséget, fáradtságot, reménytelenséget érzel, és azt tapasztalod, hogy ami eddig örömet okozott, már nem tud.

Ha alvási, koncentrálási nehézségeid depressziós ismerkedés, ha úgy depressziós ismerkedés alig van életerőd, motivációd és az önértékelésed is csökkent, nagy a valószínűsége, hogy depressziós vagy.

depressziós ismerkedés

A depresszió mindenkinél más formában jelentkezhet. Valakinél étvágyzavarral, testsúlyváltozással vagy szexuális zavarokkal is társul.

depressziós ismerkedés

Enyhe, közepes vagy súlyos depresszió? A három kategória kifejezi a depresszió életminőségre gyakorolt rövid és hosszú távú hatását.

depressziós ismerkedés

Enyhe depresszió esetén is a tünetek jelentős szenvedést okoznak a betegnek, de a legtöbb aktivitást folytatni tudja munkahelyén, iskolában, szociális életében. Közepes depresszió esetén már nagyon nagy erőfeszítést igényel a mindennapok tovább vitele. Súlyos depresszióban a szokásos tevékenységeket már csak erősen korlátozott mértékben, vagy akár képtelen is lehet tovább folytatni.

Az önértékelés jelentősen csökken, gyakran kíséri fokozott bűntudat és reménytelenség érzése, számos testi panasz.

depressziós ismerkedés

Megjelenhetnek szuicid gondolatok is, szélsőséges esetben pszichotikus tünetek, téveszmék, ritkán hallucinációk. A depresszió kezelésének nehézsége A depressziós betegek nagy hányada nem kér orvosi vagy szakpszichológusi segítséget panaszai miatt, mert gyengeségnek vagy szégyennek tartják tüneteiket, gyakran félnek a stigmatizációtól, és emiatt nem kapnak megfelelő kezelést.

Az alacsony pszichológiai kultúrának és a nem megfelelő ismeretterjesztésnek nagy szerepe van a depresszió aluldiagnosztizáltságában. Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk legyőzni a depressziót!

depressziós ismerkedés

Bp: Oriold és Társai; www.