Iráni ismerősök, Irán: Apró szívességek hazája | National Geographic


Betűméret:

Egyre nehezebb kiigazodni a valódi hírek és az álhírek között. Az utazás legnagyobb csodája épp az, hogy saját heilbronn táncolni egyetlen győződhetünk meg a valóságról, fokozatosan lebontva magunkban a iráni ismerősök meglátása alapján kialakított sztereotípiákat, létrehozva saját véleményünket.

Talán még soha nem volt annyira megosztott az ismerősök véleménye, mint amikor Iránba készültem. Minden egyes utazó, aki már megjárta az országot, fülig érő mosollyal biztatott, hogy csodálatos élmények érnek majd.

iráni ismerősök

Ugyanakkor gyakorlatilag mindenki más, aki nem járt még ott, riadtan nézett rám, vajon meghibbantam-e, hogy ilyen veszélyes országba készülök. Nőként, egyedül Pedig soha annyi törődést és szeretetet nem kaptam egy országban sem, mint pont itt, Iránban. Ez volt a De nézzük sorjában, hogyan is dőltek le azok a bizonyos falak!

iráni ismerősök

Indulás előtt a veszélyektől kevésbé féltem, inkább a szervezés kihívásaival kellett megbirkóznom. A jól ismert szállásfoglalási portálokon csak elvétve akadtak iráni hotelek, azok is kizárólag egy-két nagyvárosban és méregdrágán.

Tartalomjegyzék

Irán legfontosabb városai órányi busz- vagy vonatútra vannak egymástól, de se busz- szerb nő keres férfit vonatjegyet nem lehet online foglalni. Nem várt kalamajka volt a vízumügyintézés, melynek az eljárási rendjét épp az utazásom előtt néhány héttel változtatták meg, így nem alakulhatott ki rá rutinos gyakorlat.

Iráni-pakisztáni határzár

Aztán persze minden megoldódott: Barátoktól kaptam hotel e-mail címeket, egy Ausztriában élő iráni közvetítőn keresztül pedig vonatjegyeket is tudtam vásárolni. Letöltöttem a telefonra azokat az applikációkat, melyekkel az Iránban blokkolt weboldalakat facebook, google is használhatom és nekivágtam.

Még a repülőgépen feltettem a fejemre a kendőt, mint ahogy az összes többi női utas, mert csak így lehetett az útlevélkezeléshez sorban állni. Megkaptam a pecsétet, a futószalagon megjelent a hátizsákom is, és kiléptem a terminál épületéből.

Bocsánatot kért az iráni börtönhatóság vezetője a foglyok bántalmazása miatt

Ahogy rám mosolygott a vendégháztól elém küldött taxis, azonnal elszállt minden aggodalmam, és hirtelen egy addig nem ismert nyugalom szállt meg: ezen az utazáson minden rendben lesz.

Talán a taxis nyílt tekintete, a segítőkész gesztusai, magam se tudom, mi volt az oka, de azonnal megbíztam benne.

iráni ismerősök

Egy kedves idős házaspárnál töltöttem az első éjszakát, akiktől megtudtam, gyerekeik önálló életet élnek, és túl nagynak érezték kettecskén a házat. Nemcsak a pénzkereset miatt adják ki otthonuk felszabadult szobáit, hanem azért is, hogy ne legyenek egyedül.

Láthatóan rendkívül élvezték a nemzetközi csapat nyüzsgését a nappalijukban, és azonnal harapnivalóval kínáltak.

Вы временно заблокированы

Akkor még nem tudtam, hogy két hétig ez lesz a sorsom — mindenki etetni akar. Másnap reggel felültem a vonatra, és minden további nélkül elfogadták a jegyet, amiért nevetségesen iráni ismerősök árat fizettem az interneten egy ismeretlen osztráknak. A hosszú vonatozások annyira olcsók, hogy a szeparálódni vágyó külföldieket megkérik, hogy ne vegyenek meg egy hatfős kabint, ha csak ketten utaznak, mert akkor a helyieknek nem marad hely.

Így — iráni ismerősök csábító volt, hogy saját kuckóm legyen — én is csak egy jegyet vásároltam, és egy iráni családdal utaztam Teherántól Jazdig.

Az ötórás úton aztán megkaptam az első komoly leckémet az iráni vendégszeretetből.

Navigációs menü

A kedves család minden tagja egész úton azon volt, hogy nekem minél kényelmesebben és kellemesebben teljen az utazás. Elrendezték a csomagjaimat, mosolyogva nyújtottak át egy takarót és folyamatosan kínáltak mindenféle finomsággal. Egymás után kerültek elő a gondosan bepakolt dobozok előre felszelelt almákkal, szendvicsekkel, édességekkel, dobozos üdítőkkel.

Nem kellett sokáig várni a következő ilyen kínáló rohamra sem.

Még több cikk

Rögtön másnap, Jazdból a régi sivatagi városok felé kirándulva fáradtan ültem le egy fa árnyékában. Azonnal mellettem termett egy asszonyság, és felém nyújtott egy zacskó csokoládét. Akkor értek oda a többiek, akikkel a hostelből együtt vágtunk neki a iráni ismerősök, és ők is lerogytak a kis árnyékos helyre. A mosolygós néninek úgy felragyogott a szeme, mint aki megütötte a főnyereményt. Ennyi külföldi, és csak ő van itt köztünk iráni, aki kedveskedhet! Azonnal riasztotta a közelben csivitelő családját és már ugrottak is a gyerekek az autóhoz, iráni ismerősök terülj-terülj asztalkát varázsoljanak elénk.

Ezeket látta már? A szakértői vélemény kimondta: a koronavírus elleni védőoltás miatt halt meg a népszerű rádiós Az Ilna hírügynökség beszámolója szerint a férfi és a nők között éles szóváltás kezdődött, az előbbi ugyanis úgy találta, hogy a nők öltözködése nem felel meg az iszlám előírásainak. A férfi ezt követően hajtott közéjük a járművel. Az áldozatok sebesülései súlyosak, de nincsenek életveszélyben — tette hozzá a hírügynökség. A legfrissebb hírek itt A sofőrt letartóztatták, és igazságügyi tisztségviselők elítélték az esetet, kiemelve, hogy nem támogatnak semmiféle önbíráskodást.

Még ugyanezen a napon a következő látványosságnál is tárt karokkal vártak minket. Meybod régi erődjébe megvettük a jegyet, de nem jutottunk vele messzire, mert a jegyszedő bácsi azonnal a sátrába invitált minket, hogy teával kínáljon.

Kedvesen törte az angolt, mi persze szívesen csacsogtunk vele, és annyira jól eldiskuráltunk, hogy az erőd bejárására alig maradt idő.

Keresés űrlap

Maga Jazd nemcsak a látnivalóiról, hanem a süteményeiről is nevezetes. Az irániak imádják az aprósüteményeket és ezeknek különösen erős a kultusza Jazdban. A cukrászdák közül messze kiemelkedik a több évtizedes múltra visszatekintő Haj Khalifeh Ali Rahbar üzlet.