Kutatási mellény. Feladatgyűjtemény a társadalomkutatás módszertanához I.


Újrahasználható golyóálló mellényt ihlethet a tobzoskák páncélja A rovarevő emlősök testét tetőcserepek módjára borítják a pikkelyek, amelyek a fenyőtobozhoz hasonlóan helyezkednek el, innen kapta az állat a magyar nevét.

kutatási mellény

A pikkelyek a fejük tetejétől a farkuk végéig beborítják a testüket, csupán a hasuk nem páncélozott, így amikor védekeznek, összegömbölyödnek. Ha horpadas keletkezik egy pikkelyen, az magától helyreállhat, ehhez vízre van szükség, a folyamat három-négy percig tart - állapította meg az északkelet-kínai Liaoning tartomány Senjang városában folyó laboratóriumi kutatás projektvezetője, Liu Ceng-csien.

A kutatási mellény a South China Morning Post című lapnak elmondta, a golyóálló mellénnyé alakított tobzoskapáncél azt követően, hogy lövés éri, újrahasznosíthatóvá válik, például úgy, hogy rövid időre mosógépbe teszik.

kutatási mellény

A kevlár alapú lövedékálló mellények rendeltetésszerű igénybe vételük után már nem használhatók újra. A kínai kutatók megállapításának lényege, hogy a tobzoskák páncélja víz hatására regenerálódik, a sérült felületek teljesen visszanyerik eredeti állapotukat.

kutatási mellény

Ezeket látta már?