Schnepí menyasszonyok


Előbb csak Carl Thomas—ként, aki az általa ötletesen psicho-fiction —nek nevezett irányzatban ír történeteket. Innen már csak egy lépés volt az ő sokoldalú evangélikus keresztény site közül egy másik én —jének, a zeneszerzőnek a megismerése.

A Könyv - Rockerek.hu

Mivel az ambient zenét is kedvelem, különösen azokat, amelyek képesek nagy mély magas tudatállapotba elvinni, azonnal megfogtak Aythar zenéinek kreatív, s egyben hipnotizáló hullámai. Ezt a fiatalembert muszáj volt megismerni — persze a távolság miatt csak online — s ezáltal sikerült bepillantást nyerni nem mindennapi lelki és alkotóvilágába. Az ő irányultságait tekintve csakhamar kiderült, hogy számos közös nagy kedvencünk van, különösen az igazi elektronikus zene klasszikus előadóit tekintve.

De amellett, hogy ő ihletet merített ezen zeneszerzők műveiből, egészen sajátos, és különleges hangzásvilágot teremtett a saját alkotásaiban. Ennek a cikknek a megírásában nagy segítséget jelentett ő maga — a most már külföldön is ismert és elismert Aythar— aki vette a fáradságot, és a schnepí menyasszonyok kérdésemre exkluzív és sokrétű válaszokat adott.

Aythar a space ambient zene magyar előadója Pontosan mikor és hogyan ismerted meg az ambient zenét?

Ezzel a fogalommal ben ismerkedtem meg, amikor a schnepí menyasszonyok már nem létező Est Fm rádió később RadioCafé Ezen a rádiócsatornán hallottam először olyan zenét az éter hullámain, ami azonnal megfogott. Ez lett a kedvenc rádióműsorom, és minden műsort rögzítettem magnókazettára.

Hasonló zenei világot szerettem volna kialakítani, mint amilyet ők is képviseltek, ezért elhatároztam, hogy schnepí menyasszonyok gyűjtök schnepí menyasszonyok komolyabb szintetizátorra.

Autodidakta módon kezdtem zenélni, eleinte csak utánozni próbáltam a zenéjüket, már amennyire képességeimből tellett, és amennyire a korlátozott technikai lehetőségeim engedték. Aztán hamarosan azon kaptam magam, hogy sajátönálló szerzemények kezdtek kialakulni, szinte észrevétlenül. Csakhogy ezek messze nem olyanok voltak, mint amiket igazából szerettem volna készíteni.

Valahogy másféle zenei világ kezdett kibontakozni, és csak hagytam, hogy úgy alakuljon bennem, ahogy szeretne. Akkoriban inkábbnew age zenék kívánkoztak ki belőlem.

Sok évvel később, ahogy a technikai lehetőségeim is bővültek, úgy kezdett kibontakozni bennem az ambient zenei irányzat. Nehéz szavakba önteni az alkotás folyamatát, mivel esetemben nem tudatos szerkesztésről, és hagyományos értelemben vett komponálásról van szó, hanem egyfajta ösztönös alakulásról. Egyszer csak jön, mint egy villámcsapás, amikor belehasít az emberbe egy motívum, egy visszhang, egy rezgés… Valójában minden hangom csupán improvizáció, amelyeket hagyok alakulni, formálódni, és kiteljesedni.

Ilyenkor csupán egy eszköz vagyok, és egyfajta univerzális csatornaként funkcionálok, mintha valami megnyílna bennem, melyen keresztül kozmikus energiák áramlanak, schnepí menyasszonyok öltenek formát hangjegyek formájában.

Általában ilyen esetekben tudok maradandó zenéket alkotni. Annak idején, amikor még az első rövidke írásaimmal próbálkoztam, azt vettem észre, hogy az ambient zene annyira inspirált, hogy komplett történek írására sarkallt. Miközben zenét hallgattam, szinte észrevétlenül jöttek elő belőlem a fantasztikus történetek, aztán már csakis így tudtam írni.

Lumpyka Zene Listája

Sok-sok évvel később fordult a kocka, és bizony előfordult, hogy sci-fi történetek hatására is születtek zenék. Egyébként sokan nem tudják, hogy a zenei művésznevem az egyik régi novellám főszereplőjétől származik. Mindig törekedtem arra, hogy széles körben ismertebbé tegyem a zenéimet, és minél több hallgatóhoz eljusson, ezért a legtöbb muzsikámat feltöltöttem különböző internetes oldalakra, köztük a YouTube-ra is.

Az internetnek hála, így talált rá a zenémre a kiadó, és megtetszett neki.

RÉGI ÚJ ZENÉK BLOGJA

Aztán felvetette, hogy szívesen megjelentetné. Korábban két válogatás lemezen is helyet kapott egy-egy szerzeményem a német Electro Arc kiadónál, akinél még én kerestem a megjelenési lehetőséget. Természetesen volt olyan eset, amikor kifejezetten én kerestem meg olyan lemezkiadókat, akik hasonló zenei irányzatot képviseltek, de ritkán kaptam érdemleges visszajelzést.

Olyan is előfordult már, hogy vissza kellett utasítanom más amerikai lemezkiadókat a szerződésben foglalt kedvezőtlen feltételek miatt. Az Astronautica megjelenésének híre óta pedig már több lemezkiadó is megkeresett. A fesztiválokon inkább táncolni szeretnek az emberek, erre a zeném teljesen alkalmatlan.

A Könyv - ezustcsillag.hu - PDF Free Download

Jelenleg nagyon kevés olyan szórakozóhely van, ahová inkább relaxálni járnának a zenekedvelők. Itthon kevésbé tapasztalok számottevő érdeklődést a zenéim iránt, míg a külföldi országokban, pl Amerikában már jóval nyitottabbak, és befogadóbbak az emberek.

Míg itthon inkább a populáris, táncolható muzsikák kelendőbbek, addig külföldön schnepí menyasszonyok kereslet az elvontabb, nem mindennapi produkciókra is.

Eddig a legtöbb érdeklődés az Egyesült Államokból érkezett.