Weimar tudják


weimar tudják

Egyedi ritkaságok pusztultak el a weimari könyvtártűzben Több tízezer weimar tudják lett a lángok martaléka. A német kulturális miniszter, Christina Weiss 4,9 millió eurós azonnali segélyt folyósíttatott az épület és a könyvek helyreállítására.

weimar tudják

A baleset, mint fogalmazott, "nemzeti kulturális katasztrófa, és óriási vesztesége a világörökségnek". A nyomozók és a tűzoltók közösen keresik a tűz okát, mely az épület legfelső, zárt szintjén ütött ki, és két órán keresztül tombolt, míg végül tűzoltó eloltotta. Mentik a menthetőt "Az oltási munkálatokban sikerült néhány becses darabot megmenteni, köztük Luther Márton Bibliáját és a természettudós és felfedező Alexander von Humboldt kéziratait.

weimar tudják

A dokumentumokat a dolgozók kézről kézre adva menekíteték ki a lángoló épületből, nehogy rájuk szakadjon a tető" - mondta Helmut Seeman, a weimari örökségvédelmi szervezet vezetője.

Azokat a könyveket, melyeket csak a víz károsított meg, szerencsére helyre tudják majd állítani. Ezeket dobozokban mínusz húsz weimar tudják lehűtött restaurációs szobákba szállítják Lipcsébe.

weimar tudják

A közel egymillió kötetet őrző könyvtár több weimari épületben működik, a központ azonban a most megégett palota. A gyűjtemény gyűjtőköre elsősorban az és közötti német irodalom. Ebben az időben a legnépszerűbb német író, Johann Wolfgang von Goethe is Weimarban élt, háza ma is az egyik legnépszerűbb turista-látványosság.

weimar tudják

Weimarban töltötte élete utolsó éveit és itt is halt meg Schiller Weimar Anna Amália és fia, Károly Auguszt tevékenységének köszönhetően lett a Anna Amália kastélyát könyvtárrá alakíttatta, és megnyitotta a nagyközönség előtt.

Támogasd a.